Område
Reumatiska inflammatoriska sjukdomar
Titel
Inflammatorisk ryggsjukdom – spondylartrit och dess konsekvenser för individ och samhälle
Tidsaspekt
2009 – pågående
Ansvarig forskare
Ann Bremander, leg fysioterapeut, PhD, professor, FoU Spenshult, Lunds Universitet, Syddansk Universitet samt Dansk Gigthospital.
Involverade forskare (2018)
Emma Haglund, leg fysioterapeut, PhD, FoU Spenshult och Högskolan Halmstad
Elisabeth Mogard, leg fysioterapeut, PhD, FoU Spenshult, Lunds Universitet och Skånes Universitetssjukhus
Elisabeth Lindqvist, reumatolog, PhD, Lunds Universitet och Skånes Universitetssjukhus
Stefan Bergman, allmänläkare, PhD, professor, FoU Spenshult, VC Bäckagård, Halmstad och Göteborgs Universitet
Forskningsanslag
Reumatikerförbundet, Norrbacka Eugeniastiftelsen, Stig Thunes fond, Region Halland, Lunds Universitet och Region Skåne, Abbvie och Pfizer (finansiering av 2009 års enkät).
Kort beskrivning av projektet
Inflammatorisk ryggsjukdom; spondylartrit (SpA) är en av de vanligaste reumatiska sjukdomarna och förekommer hos 0,45 % av befolkningen i Sverige. SpA innefattar flera olika diagnoser där ankyloserande spondylit (AS), odifferentierad spondylartrit (USpA) och psoriasisartrit (PsA) är de största grupperna. Trots modern behandling leder sjukdomen många gånger till begränsningar av arbetsförmåga och påverkan på livskvaliteten med konsekvenser för såväl den enskilde som samhället. Aktuellt projekt syftar övergripande till att lära oss mer kring vilka konsekvenser sjukdomen för med sig för såväl individ som samhälle. Såväl tvärsnittsstudier som longitudinella studier ligger till grund för att studera prevalenser och upplevd hälsa där data har samlats in från register, via frågeformulär och genom intervjuer.
Projektet inkluderar en stor populationsbaserad kohort (SpA Scania-kohorten) av personer med SpA i Skåne vilken har utgjort grunden för flera av de genomförda epidemiologiska studierna. Ytterligare en SpA-kohort av personer från Region Halland har bidragit till ökad kunskap kring det informationsbehov som finns hos gruppen.
Pågående och planerade studier fokuserar på att öka kunskapen om personer med kronisk generaliserad smärta i olika subgrupper av SpA och deras upplevda hälsa, ett område där kunskap ännu fattas. I dessa studier ligger också kliniska undersökningar till grund för resultatet och data från SpA Scania kan nu uppdateras med ny information från den kliniska kohorten SPARTAKUS vid Skånes universitetssjukhus i Lund med Elisabet Lindqvist som projektledare. Länkningen mellan SpA Scania och SPARTAKUS leds av Dr med vet Emma Haglund och Dr med vet Elisabeth Mogard.
Många patienter med kroniska reumatiska sjukdomar får sin behandling i primärvården när sjukdomen befinner sig i ett lugnare skede. Vi har även visat att fysioterapeuter i primärvården önskar mer kunskap för att behandla dessa patienter på ett evidensbaserat sätt. Därför har ett utbildningskoncept avsett för primärvården, SPAX, tagits fram av Dr med vet Emma Haglund i samarbete med Abbvie och reumatikerförbundet.
Betydelse
Genom att lära oss mer kring vilka konsekvenser som är förenade med inflammatorisk ryggsjukdom och genom att finna prediktorer för dessa kan vården som ges göras evidensbaserad och till bättre nytta för individen och för samhället. Den kunskap som samtliga våra studier genererat ligger till grund för implementering av ett evidensbaserat omhändertagande i primärvården och för ett gott omhändertagande i specialistvården för personer med SpA.
Mogard E, Bremander A, Lindqvist E, Bergman S.
BMC Rheumatol. 2018 Apr 5;2:11. doi: 10.1186/s41927-018-0018-7. eCollection 2018.
PMID: 30886962
Bremander A, Haglund E, Bergman S, Ndosi M.
Musculoskeletal Care. 2018 Jun;16(2):313-317. doi: 10.1002/msc.1231. Epub 2018 Feb 7.
PMID: 29417718
Meesters J, Bergman S, Haglund E, Jacobsson L, Petersson IF, Bremander A.
Scand J Rheumatol. 2018 May;47(3):185-193. doi: 10.1080/03009742.2017.1350744. Epub 2017 Aug 16.
PMID: 28812455